Websites

Verschil tussen maatwerk en een online builder_

Jeroen Bartels - dinsdag 26 mei, 2020


0032 (0)15 68 94 08

0032 (0)15 68 94 08

Okappi | Web -en applicatiebouwers

Een website creëren is nog nooit zo makkelijk geweest, althans zo lijkt het. Een simpele zoekopdracht in Google op “website bouwen” en je krijgt talloze aanbiedingen van websitebuilders en all-in one pakketten. Maar is het echt zo gemakkelijk? Kunnen we een kwalitatieve website zelf maken of doen we toch beter beroep op een webdesigner ?

Wat wil je met je website bereiken? Hoeveel tijd wil je eraan spenderen, wat weet je over het ontwikkelen van je eigen website en bovenal, waar moet je allemaal op letten naar veiligheid en privacy toe? Allemaal vragen die invloed hebben op je beslissing, zowel voor nu als voor in de toekomst.

In dit artikel geven we je de 5 grootste verschillen tussen maatwerk en websitebuilders.

Design: let's get visual

De eerste indruk over een website vormt zich al na drie seconden. Valt deze niet in de smaak of vindt een bezoeker niet meteen wat hij zoekt, dan ben je hem kwijt. De ontwikkeling van een website begint dan ook bij het ontwerp, waarbij niet enkel het visuele belangrijk is maar ook de functionaliteit. Wanneer iemand je website bezoekt, moet hij onmiddellijk onder de indruk zijn van het design en de gebruiksvriendelijkheid (ook wel user experience genoemd).

Een websitebuilder geeft je toegang tot een aantal vooraf bepaalde templates die enigszins aanpasbaar zijn aan jouw huisstijl. Wil je liever exclusieve templates? Dan heb je de mogelijkheid om deze aan te kopen. Hoe dan ook blijft de keuze beperkt tot wat de websitebuilder kan aanbieden en is je eigen inbreng eerder beperkt.

Ben je meer op zoek naar dat unieke ontwerp dat jouw huisstijl vertegenwoordigt? Dan kan je overwegen om de website op maat te laten maken. Webdesigners zullen de nodige tijd nemen om samen met jou te bekijken wat precies de verwachtingen zijn en op basis hiervan een design ontwikkelen.

Time is money

Een eigen website maken lijkt op het eerste zicht simpel, maar er komt veel bij kijken. Goede research vraag tijd en laat dat nu net iets zijn wat vele ondernemers te kort hebben.

Time is money | Okappi | Mechelen | Webdesign

Veel starters vinden een website bouwen een leuk en uitdagend project, maar het blijkt al snel erg tijdsintensief. De voornaamste websitebuilders reiken je de nodige tools aan om een basiswebsite te vormen, maar het eindresultaat hangt af van jouw ervaring. Vergelijk het met autorijden: de basis heb je snel gevormd, ervaring en inzicht in het verkeer komt met de jaren.

Wanneer je samenwerkt met een webdesigner zal deze op basis van jouw wensen en binnen een vooropgestelde tijd je website ontwikkelen, met de nodige expertise. Zo win je tijd, tijd die je kan investeren in je bedrijf.

Technologie (SEO, Responsive, Open source)

Bij het bouwen van een eigen website is het belangrijk stil te staan bij de technologieën die gebruikt worden zodat je website ook effectief gevonden en bezocht wordt..

Waar moet je op letten wanneer je een website laat maken of zelf ontwikkelt via een websitebuilder?

 1. CMS:
  Een content management systeem is een software toepassing die het mogelijk maakt op eenvoudige wijze de inhoud en opbouw van je website te beheren. Hierin krijg je de vrijheid om zaken toe te voegen en/of te wijzigen en bestaat de mogelijkheid om je website uit te breiden met verschillende add-ons en plug-ins. De meest bekende CMS’en zijn Wordpress en Drupal.Wanneer een website op maat wordt ontwikkeld bestaat deze enkel uit onderdelen die effectief gebruikt zullen worden, zodat de laadsnelheid amper wordt beïnvloed. Daarnaast kan er in een latere fase geopteerd worden om zaken toe te voegen of te wijzigen. Een websitebuilder biedt een eigen drag-en-drop software waar automatisch al heel wat zaken in voorgeprogrammeerd zitten. Wanneer je op zoek bent naar een specifieke toepassing kan het gebeuren dat dit niet voorhanden is binnen dergelijke builder. Bepaalde zaken toevoegen is dan nog een mogelijkheid, maar kans is groot dat de kost van ontwikkeling hoger uitvalt.
 2. Responsive:
  Responsive design staat voor een design dat zich automatisch aanpast aan het scherm van de gebruiker. Of een bezoeker nu zijn smartphone, tablet of laptop gebruikt, de website past zich automatisch aan. Mobiel is tegenwoordig wat de klok slaat en wil je bezoekers houden, dan zorg je best dat je website goed functioneert op de gsm.Een websitebuilder beschikt over de nodige opties om een website responsive te maken, maar de ervaring leert dat het toch heel wat technische kennis vereist om dit in orde te krijgen. Ook hangt veel af van het thema dat je gekozen hebt. Het ene thema heeft een betere responsiveness als het andere. Een webdesigner houdt rekening met alle soorten en vormen van beeldschermen in zowel de ontwikkeling van de website als bij het invullen van de content. Wanneer je website online gaat, zullen mobiele bezoekers altijd de meest optimale versie van je website te zien krijgen.
 3. SEO:
  In het Nederlands beter bekend als zoekmachineoptimalisatie. Nog steeds wordt er te weinig aandacht aan SEO besteed bij het opzetten van een nieuwe website. Nochtans is het een cruciaal onderdeel voor je website wil je gevonden worden in zoekmachines. We hebben het hier nog niet zo zeer over de inhoud van je website, maar veeleer over bepaalde zaken waar je moet op letten wanneer je een website ontwikkelt. Denk maar aan je H1 ( hoofdtitel), het toevoegen van metatags, het geven van de juiste benaming aan je media, het opzetten van een contentkanon, optimalisatie van de achterliggende structuur, …. . Allemaal zaken waar zoekmachines je voor belonen of afstraffen. Wil je bezoekers naar je website trekken, dan moet je hier de nodige aandacht aan geven.Websitebuilders zijn erop voorzien je website technisch te optimaliseren voor SEO, maar je zal zelf moeten instaan voor de juiste invulling ervan. Net daar knelt het schoentje, want SEO betekent je website gaan optimaliseren naar vindbaarheid in zoekmachines. Een goede basis vormen is noodzakelijk, gecombineerd met voldoende research en inspanningen.
  Een webdesigner zal er niet alleen voor zorgen dat je website technisch in orde is, hij zal op basis van je verwachtingen samen een plan opmaken en ervoor zorgen dat je website goed scoort in zoekmachines. Is dit een belangrijk onderdeel voor jou? Neem dan de tijd om een webdesigner te vinden die ook expert is op het vlak van SEO . 
 4. Budget:
  Budget zal een andere betekenis hebben voor iemand die net zijn bedrijf heeft opgericht dan een KMO die al 20 werknemers telt. De keuze tussen een websitebuilder of een website op maat laten maken zal afhangen van wat je wil bereiken met je website, voor het heden, maar ook voor de toekomst. Een website op maat laten maken is vakmanschap, waarbij een expert in webdesign voor jou aan de slag gaat . Op basis van een gesprek kom je te weten wat een webagency voor jou kan doen en krijg je zicht op het volledige kostenplaatje, afgestemd op jouw verwachtingen. Initieel zal de kostprijs hoger liggen dan bij een websitebuilder, maar je creëert er een basis mee om in de toekomst op te bouwen. Een websitebuilder biedt de mogelijkheid om gratis te testen, waarna je de keuze krijgt tussen een aantal pakketten, met daaraan gekoppeld een bepaald maandelijks bedrag. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen en afhankelijk van het pakket zullen bepaalde toepassingen (vaak de belangrijkste ) betalend zijn. Wanneer je onderneming groeit, veranderen ook de doelstellingen. Heb je ineens behoefte aan een meer complexe toepassing, dan kan je gemakkelijk verder bouwen op de basisstructuur die de webdesigner voor jou heeft ontwikkeld. Heb je initieel gekozen voor een websitebuilder, dan bestaat de kans dat dergelijke toepassing niet bestaat binnen hun software, waardoor je genoodzaakt bent om opnieuw te starten. Vele software toepassingen bestaan niet in pakketvorm omdat ze maatwerk vereisen. Er zal telkens gekeken worden naar wat het doel van de toepassing is en welke software er intern reeds wordt gebruikt. Wil je meer lezen over dergelijke toepassingen, lees dan hier ons artikel over webdevelopment. 
 5. Toekomst:
  "The best way to predict your future is to create it" - Kijken naar de toekomst is een belangrijk onderdeel van ondernemen. Bij de ontwikkeling van een website is dit niet anders. De keuze tussen een websitebuilder en een website laten maken zal sterk afhangen van wat je wenst te bereiken met je online verhaal. De juiste keuze zal dus niet enkel afhangen van het initiële budget , ook tijd zal een belangrijke factor spelen. Wat in het begin een goede oplossing bleek te zijn voldoet misschien niet meer aan de verwachtingen van morgen.

Slot

Een goede research werkt altijd. Neem de tijd om alle factoren te analyseren en af te wegen alvorens een beslissing te nemen. Online kan je tegenwoordig al heel wat informatie vinden over al deze zaken, maar een gesprek met een professional kan je goed op weg helpen. Een eerste kennismaking is altijd vrijblijvend en kan je de nodige inzichten verschaffen om uiteindelijk de juiste beslissing te nemen.

Kom je graag meer te weten over ons en hoe wij u kunnen helpen? Click here to play!

Contact Us

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of bekijk dit informatief filmpje over okapi's.