Kiezen voor software op maat: een goede zet?

Startende ondernemers staan bij de oprichting van hun onderneming weinig stil bij digitalisering en optimalisatie van bedrijfsprocessen. Alle aandacht gaat naar het uitoefenen van de bedrijfsactiviteit en het proberen groeien. Daar komt ook nog eens de onzekerheid van COVID19 bij. De prioriteiten zijn nu vooral de continuïteit bewaren en personeel aan het werk houden.

 • 01

  Durven voor digitalisering gaan in onzekere tijden

  Naarmate een onderneming begint te groeien, stijgt ook de vraag naar bepaalde tools of software op maat ontwikkeld om de efficiëntie binnen het bedrijf te verbeteren, bedrijfsprocessen te optimaliseren en software te implementeren die werknemers helpt beter met elkaar te laten samenwerken. Daarnaast wordt klantenbeleving een centraal gegeven, waarbij we als onderneming moeten nadenken over hoe we onze service kunnen verbeteren en hoe we sneller en beter met onze klanten kunnen communiceren.

  Al deze facetten blijken nog belangrijker te zijn in tijden van crisis. Het is net op deze momenten dat je een voorsprong kan nemen op je concurrenten. Ondernemers die op dit moment durven nadenken over de toekomst zien ook het potentieel om nu dergelijke investeringen aan te durven.

 • 02

  Webapplicaties op maat vs. pakketsoftware

  Wanneer we effectief op zoek gaan naar de juiste tools stoten we op talloze aanbiedingen van complexe software, ontwikkeld om te implementeren in grote structuren. Vaak zijn het softwarepakketten die inhoudelijk heel wat functionaliteiten bieden, maar ook veel overbodige zaken bevatten. Neem nu bijvoorbeeld een ERP-pakket. Al snel ben je tien (of zelfs honderd)duizenden euro’s kwijt. Daarnaast is een veel voorkomend probleem dat je tijdens of na de implementatie van dergelijke softwarepakketten tot de conclusie komt dat het niet geheel aansluit bij de verwachtingen. Gevolg is dat je niet de gewenste resultaten behaalt en dat er heel wat geïnvesteerd wordt in dure software.

  Zijn we genoodzaakt te blijven werken met Excel? En hoe beleven de klanten onze service? Wat kan vandaag KMO’s helpen bij digitalisering, optimaliseren van hun processen, zowel budgetvriendelijk als op maat van hun behoeften?

 • 03

  Welke oplossingen bieden webapplicaties op maat?

  Net zoals een webdesigner websites op maat ontwikkelt, kan een webdeveloper software op maat van de klant maken, rekening houdend met zijn/haar wensen en verwachtingen.

  Specifieke voorbeelden hiervan zijn:

  • Een tijdsregistratiesysteem: heel wat bedrijven doen te weinig aan tijdsregistratie voor hun medewerkers. Dit is vaak een module enkel beschikbaar in grotere software pakketten. Door een applicatie op maat te laten maken kunnen medewerkers hun werktijden registeren, wat handig is voor analyses en kostenramingen.
  • een klantenportaal: communicatie met klanten is vaak DE uitdaging voor KMO’s. Door middel van een webapplicatie kan je alle nodige informatie met je klanten delen, een tijdsschema doorgeven als ze een bestelling hebben gedaan, vragen beantwoorden via tickets, enz… .  
  • koppelingen tussen verschillende softwareprogramma’s: vaak wordt software ontwikkeld voor een bepaalde sector en is dit beperkt tot bepaalde functies. De meeste KMO’s gebruiken dan ook verschillende toepassingen, wat inefficiënt werkt. Door bepaalde software te ontwikkelen kan je verschillende programma’s met elkaar laten communiceren.
  • een online toepassing voor commerciële doeleinden: een mooi voorbeeld hiervan is de Diageo Content Hub.
  • beheren van klanten, stockbeheer en facturatie
 • 04

  Webapplicaties ontwikkelen in Laravel

  We spreken dus over web based software, wat simpelweg betekent webapplicaties die online werken en overal bruikbaar zijn (er moet dus niets op jouw pc geïnstalleerd worden). Om de kostprijs van zo’n software te beperken gebruiken we een framework. Dit biedt de mogelijkheid te werken met voorgeprogrammeerde blokken code, wat de programmeertijd – en dus ook de kostprijs – aanzienlijk verlaagt.

  Een webdeveloper zal altijd eerst een grondige analyse maken van wat de klant verwacht en op basis daarvan de gewenste webapplicatie ontwikkelen.

  Een van de populairste frameworks is Laravel. Het grote voordeel aan dit framework is dat het héél mooie gestructureerde code bevat. Dit zorgt ervoor dat de webapplicatie stabiel, betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden is.

 • 05

  Wat kan Okappi voor jou betekenen?

  Heb je het gevoel dat jouw onderneming op het punt is gekomen dat er ruimte is voor dergelijke verbeteringen, maar weet je niet goed wat voor jou en je onderneming de beste keuze is? Zit je met een specifiek probleem waarvoor je niet meteen een oplossing vindt? Wij luisteren graag naar jouw verhaal en nemen de tijd om samen een gerichte oplossing te bedenken, uiteraard gebaseerd op de verwachte doelstellingen. Voor een kennismakingsgesprek kan je hier contact met ons opnemen.

  O ja. Je kent altijd op voorhand de volledige prijs, transparant gecommuniceerd en zonder verrassingen. Dát is Okappi.

Wil jij je bedrijf digitaal groeien?

Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek. Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op. Een e-mail of telefoontje is uiteraard ook prima.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.